Speltakken

Bij Scouting spelen jongens en meisjes van alle leeftijden samen het Scoutingspel. Het spelen van dit spel in de verschillende speltakken is een belangrijk onderdeel van Scouting en vormt één van de succesfactoren van een gezonde Scoutinggroep. Het Scoutingspel is gebaseerd op de spelvisie SCOUTS en het spelaanbod is uitgewerkt in acht activiteitengebieden, steeds passend bij het niveau en de leeftijd van de kinderen. Op die manier groeien ze in hun persoonlijke ontwikkeling.

Binnen een Scoutinggroep zijn er verschillende speltakken waarin kinderen uit één leeftijdsgroep hun spel spelen: bevers, welpen, scouts, explorers en roverscouts. Op de verschillende speltakpagina’s vind je informatie over de specifieke speltak.

Scouting St. Stefanus heeft de volgende speltakken op het moment aanwezig:

Bevers_Teken

De kinderen van 5 tot en met 7 jaar worden bij Scouting ‘Bevers’ genoemd. Bij de Bevers ligt de nadruk op het spelen in de natuur. Ze doen samen met andere kinderen leuke spelletjes in een veilige omgeving. Zo leren ze spelenderwijs samen te werken onder leiding van enthousiaste vrijwilligers. De Bevers spelen in het thema Hotsjietonia en gebruiken hierbij hun fantasie. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de kinderen.

Welpen_Teken

Welpen zijn jongens en meisjes van 7 tot en met 11 jaar spelen in de jungle van Scouting St. Stefanus. Ze beleven iedere week leuke avonturen en de spannendste dingen, zoals in het donker het bos in, speurtochten lopen en werken voor insignes. Ook knutselen we de leukste dingen. Bij al deze activiteiten worden vaardigheden gebruikt die bijdragen aan de algehele ontwikkeling van de kinderen. Ze leren samen te werken en dingen zelf te ontdekken. Dit alles gebeurt onder leiding van enthousiaste vrijwilligers.

Scouts_Teken

Scouts zijn jongens en meisjes van 11 tot 15 jaar, die in groepjes (patrouilles) hun spel spelen. Het spel wordt steeds spectaculairder. Zo bouwen/pionieren ze vlotten, kabelbanen, hutten en vele andere imposante werken. De Verkenners gaan zelfs met de fiets op weekend of zomerkamp. Daarbij slaan ze meestal hun bivak op in het buitenland. Ze trekken daar rond met tenten waarbij ze zelf hun potje moeten koken. Bij de Verkenners wordt verder aandacht besteed aan kaart en kompas, speurtochten, kooktechnieken en spellen.

Explorers zijn jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar en zij zijn in de leeftijd dat ze zelf hun programma verzinnen en uitwerken, natuurlijk onder begeleiding. De activiteiten die ze organiseren, lopen uiteen van een avondje video kijken, het lopen van een nachtdropping of een bezoek brengen aan de sterrenwacht, en niet te vergeten….de onvergetelijke weekenden!! Eens per jaar gaat de groep op kamp. Meestal wordt dat een trektocht met de rugzak op de rug door een mooie omgeving in binnen- of buitenland. Bij de Explorers is niets te gek, de mogelijkheden houden pas op als de ideeën van de jeugd van deze speltak uitgeput raken. Maar gelukkig, op deze leeftijd ben je nog onuitputtelijk.

Roverscouts zijn in de leeftijd van 18 tot 21 jaar. Ondanks het feit, dat men op 18 jaar volwassen wordt, vallen de Roverscouts in de groep nog onder de jeugdleden. De Roverscouts worden geacht hun programma’s zelfstandig voor te bereiden en uit te voeren. Zij worden daarin bijgestaan door een of meerdere adviseurs. Een Roverscout moet in staat zijn om hetgeen hij in de afgelopen jaren heeft geleerd, over te dragen aan jongere leden in de groep. Zij moeten dus in feite alle technieken beheersen en kunnen uitvoeren. Veelal hebben leden van de Roverscouts al een gecombineerde functie in de groep. Zij zijn op vrijdagavond jeugdlid en door de week staflid bij een van de jongere speltakken.